Wat is mulchen?

Mulchen betekent letterlijk de grond toedekken. Tuingrond droogt snel uit wanneer deze wordt blootgesteld aan zon en wind. Door het toedekken van de grond wordt het verdampen van water voorkomen. Ook uw gazon of grasveld kunt u eenvoudig mulchen en wel met het gemaaide gras.

Hoe gaat mulchen in zijn werk?

Het gemaaide gras wordt eerst uiterst fijn versnipperd in het maaidek van de grasmaaier en vervolgens zo in het gras teruggeblazen. Het fijn versnipperde gras is nagenoeg onzichtbaar. Door de gelijkmatige en fijne verdeling van het snijdsel wordt vervilting van de grasmat en schimmelvorming voorkomen. Het snijdsel composteert en de voedingsstoffen kunnen direct door de graswortels worden opgenomen.

De voordelen van mulchen.

Mulchen met behulp van het gemaaide gras heeft meerdere voordelen: de graswortels worden koeler gehouden en het vochtverlies wordt verminderd. Tegelijkertijd werkt het snijdsel dat in de grasmat wordt geblazen als meststof. Door de snelle vertering en door de in de bodem levende organismen wordt de meststof dieper de grond in gewerkt en daar omgezet in waardevolle voeding voor het gras. Geen wonder dus dat het niet langer meer de vraag is of er gemulcht of gemaaid moet worden, want alleen de combinatie van beide maakt van uw gazon een groen juweel.

Mulchen – wanneer en hoe vaak?

Het beste is om minimaal een keer per week te mulchen en in het groeiseizoen tweemaal per week. Het gras moet niet langer zijn dan 8 cm en moet maximaal 3 cm korter worden gemaaid. Mulchmaaien gaat het best als het gras droog is, omdat anders het snijdsel gaat plakken en niet goed verdeeld kan worden.

Mulchmaaien is vooral aan te raden voordat u op vakantie gaat. Stel dan de maaihoogte in op 5 cm. Zo kunt u ervan op aan dat het gras niet zo snel uitdroogt en tegelijkertijd wordt het gras beschermd door de dunne mulchlaag. Na de vakantie, als het gras langer is dan onder normale omstandigheden, maait u het gras niet in een keer maar in fasen terug naar de gewenste hoogte – of maait u eenvoudig het gras met de opvangzak aan de maaier.

Mulchen met een Honda grasmaaier.

Een mulchset is voor alle Honda benzinegrasmaaiers met een maaibreedte van 42 cm en 47 cm als optie leverbaar. Deze set bestaat uit een mulchmes en een stop waarmee het uitwerpkanaal wordt afgesloten, zodat het versnipperde gras aan de onderzijde van de grasmaaier wordt uitgeworpen. Met de Honda mulchset kunt u maaien en bemesten in één moeite door. Voor de HRX grasmaaiers met een maaibreedte van 53 cm is mulchen standaard mogelijk door de Versamow ® techniek. Voor de HRZ, HRD, HRH en HRG is een mulchset als optie leverbaar.